Papatya Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Papatya Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Papatya çiçeği, papatyagiller ailesine ait ve on çeşit türü bulunan zarif bir bitki türüdür. Beyaz yapraklarıyla dikkat çeken bu çiçek, sadeliğin ve asaletin simgesi olarak kabul edilir. Papatyalar genel olarak yoğun kokuya sahip olmasalar da, görünümleri sayesinde oldukça sevilirler. Papatyalar yaylalarda daha sık görülür ve Mayıs ile Ağustos ayları arasında en çok rastlanır. Bu çiçekler koparılmaya karşı hassastır ve suya konmadıklarında hızla solabilirler. Papatya, sevgi ve sadakat sembolü olarak da bilinir ve özellikle ülkemizde genç kızlar arasında papatya falı bakılmasıyla popülerdir.

Papatya Çiçeğinin Yetiştiği Yerler

Papatya çiçeği, çeşitli ortamlarda kolaylıkla yetişebilen bir bitkidir. Daha çok balçıklı topraklarda, orman çayırlıklarında, kırlarda, tahıl, mısır, patates ve şalgam tarlalarında yetişir. Yol kenarlarında ve eğimli yerlerde bile görülebilir. Ana vatanı ülkemiz olan papatyalar, yaklaşık 20-25 cm boylarında olup otsu bitkiler arasında yer alır. Yaprakları sapsız ve ince parçalara ayrılmıştır. Çiçeğin yaprakları beyaz, ortası ise sarı renktedir ve genellikle 12-20 adet yapraktan oluşur. Papatya çiçeğinin içinde bazı kimyasal maddeler bulunur. Acı tat veren glikozitler ve tanen maddesi papatyada bolca bulunur. Ayrıca sarı kısmında uçucu bir yağ elde edilmektedir.

Papatya Türleri

Papatya çiçeğinin on çeşit türü bulunmaktadır ve bu türlerin isimleri yöreden yöreye değişebilir.

  • Kel papatya
  • Beyaz papatya
  • Sarı papatya
  • Köpek papatyası
  • Alman papatyası
  • Dağ papatyası
  • Çayır papatyası
  • İngiliz papatyası
  • Margrit papatya
  • Büyük papatya
  • Beyaz ay papatyası
  • Öküzgözü papatyası
  • Bayağı papatya
  • Adi papatya
  • Mayıs papatyası
  • Tıbbi papatya
  • Yalancı papatya

Papatya Çayı

Papatya çiçeğinden elde edilen papatya çayı, insanları rahatlatan ve sağlığa birçok faydası olan bir bitki çayıdır. Papatya çayı, papatyanın çiçekleri Mayıs ve Haziran aylarında toplandıktan sonra güneşte kurutularak ve öğütülerek hazırlanır. Yaklaşık üç çay kaşığı kadar kurutulmuş papatya çiçeği, çaydanlığa konur ve üzerine sıcak su eklenerek demlenir. Demini aldıktan sonra afiyetle içilir. Papatya çayını tatlandırmak için bal veya limon ilave edilebilir. Papatya çayı, günde iki bardaktan fazla olmamak kaydıyla, yemek öğünleri arasında tüketilmelidir.

Papatya ve Papatya Çayının Faydaları

Papatya ve papatya çayı, insan sağlığına birçok fayda sağlar. İştah açıcı özelliği ile bilinen papatya, cilde uygulandığında sivilce ve lekelere iyi gelir. Diş ağrısı çekenler için ağrıyı dindirici etkisi vardır. Basur sorunu olanlara iyi gelir ve terlemeyi ile idrar çıkışını artırıcı etkisi vardır. Ayrıca iltihapları giderici özelliği bulunur. Mide yanması ve diğer mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Bağırsak gazlarını vücuttan atan papatya çayı, vücudu rahatlatır. Saç dökülmelerini engelleyerek, dökülen saçların köklerini sağlamlaştırır. Adet düzensizliği çeken kadınların kullanması tavsiye edilir. Papatya çayı, grip, nezle, soğuk algınlığı ve burun tıkanıklığı gibi kış hastalıklarına karşı da oldukça etkilidir. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile baş ve bel ağrılarını dindirir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Arıç

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Acaba papatya çayını nasıl hazırlamalıyım ve günde ne kadar tüketmeliyim? Papatya çayının mide rahatsızlıklarına ve sinirleri yatıştırmaya iyi geldiği doğru mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Arıç,

Papatya çayını hazırlamak oldukça basittir. Bir fincan kaynar suya bir tatlı kaşığı kuru papatya ekleyin ve yaklaşık 5-10 dakika demlemeye bırakın. Daha sonra çayı süzerek içebilirsiniz. Günlük tüketim miktarı genellikle 1-2 fincan olarak önerilir, ancak aşırıya kaçmamaya dikkat etmekte fayda var.

Papatya çayının mide rahatsızlıklarına ve sinirleri yatıştırmaya iyi geldiği yaygın bir bilgidir. Antiinflamatuar ve antispazmodik özellikleri sayesinde mide kramplarını hafifletebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Aynı zamanda yatıştırıcı etkisiyle stres ve anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Papatya Çayı Mideye İyi Gelir mi?

Papatya Çayı Mideye İyi Gelir mi?

Papatya Çayı Bebeklere Verilirmi

Papatya Çayı Bebeklere Verilirmi

Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Rüyada Papatya Toplamak Rüya Yorumu ve Anlamı

Rüyada Papatya Toplamak Rüya Yorumu ve Anlamı

4 Aylık Bebeğe Papatya Çayı Verilir mi?

4 Aylık Bebeğe Papatya Çayı Verilir mi?

Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Papatya Nasıl Kurutulur?

Papatya Nasıl Kurutulur?

Papatya Çayı Alerji Yapar mı?

Papatya Çayı Alerji Yapar mı?