Papatya çayını dışarıdan hazır almak yerine, evde kendiniz kurutmayı denediniz mi? Papatyaları kurutmak için önce doğal ortamdan toplamak önemlidir. Arabaların ve inşaatların bulunduğu yol kenarlarından toplanan papatyalar, çay yapımına uygun değildir. Topladığınız papatyaları hafifçe sudan geçirip kâğıt havlu ile kurulayın. Ardından mikrodalga fırının cam tepsisine serin ve düşük güçte en fazla 3 dakika kurutun. Daha sonra kurutulmuş papatyaları kavanoza koyarak saklayabilirsiniz. Mikrodalga dışında kurutma işlemi ise serin bir yerde ve güneşten uzak yapılmalıdır. Ancak bu yöntemle kurutma süresi uzayacağı için papatyalar toza maruz kalabilir ve aroması kaybolabilir. Kurumuş çiçekleri bazen bir kitap yaprağının içinde, bazen süs eşyaları ile bütünleşmiş bir aranjmanda buluruz. Kurutulmuş bir çiçek anılarımıza değer katarken, çevremizi süslemekte de kullanılmaktadır. Sevdiğimiz, beğendiğimiz veya nadide çiçekleri uzun yıllar boyunca tüm güzelliği ile saklamak için onları kurutarak muhafaza etmeye çalışırız. Bu makalede çiçeklerinizi nasıl kurutabileceğiniz ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Çiçek kurutmada dikkat edilecek temel prensipler, kurutulacak çiçeğin renginin ve şeklinin korunmasıdır. İlk aşamada sağlam çiçeklerin seçilmesi, sonrasında ise şekil ve rengi koruyacak yöntemlerin uygulanması gereklidir. Çiçek kurutmada bitkinin gelişim sürecindeki aşama ve toplanacağı zaman önemlidir. En iyi sonuçları elde etmek için çiçeklerin nemin az olduğu bir gün içinde, erken çiğ veya akşam nemi vurmadan toplanması ve hemen kurutma işlemine tabi tutulması gereklidir. Çiçek Kurutmada Kullanılan Başlıca Yöntemler
Hava ile Kurutma En doğal kurutma yöntemi olan hava ile kurutma yönteminde hiçbir kimyasal kullanılmaz. Kurutma işlemi, havadar, sıcak, kuru, temiz, karanlık veya loş ışıklı bir ortamda yapılmalıdır. Kurutma işlemi ne kadar sıcak ve kuru bir ortamda yapılırsa o kadar hızlı olur ve deformasyon azalır. Ancak ışık alan ortamlarda çiçeğin renginde solma olabilir. Bu nedenle kurutma koşulları dikkatlice hazırlanmalıdır. Presleyerek Kurutma Presleyerek kurutma yönteminde çiçek preslendiği için derinliğini kaybederek yassı, iki boyutlu bir görünüme girer. Bu nedenle kalın ve etli çiçekler için uygun bir yöntem değildir. Kurutulmak istenen çiçek, kurutma kağıdı arasına yerleştirilerek uygun oranda pres altına sokulur. Gliserin ile Kurutma Gliserin ile kurutma, çok etli ve kalın yapraklı çiçekler için ideal bir yoldur. Gliserin ile kurutulan çiçekler uzun yıllar bozulmadan saklanabilir. Bu işlem sırasında yaprak ve çiçeklerde bazı kalite değişimleri görülebilir. Kumda Kurutma Hava ile kurutma yöntemi birçok çiçekte etkili olmasına rağmen, tüm çiçeklerin bu yöntemle gösterişli bir şekilde kurutulması mümkün değildir. Presleme yöntemi de çiçeğin şeklini bozduğu için kumda kurutma yöntemi geliştirilmiştir. İşlem sırasında kullanılacak kum çok ince taneli olmalı ve içinde bulunan minerallerden, organik maddelerden ve kirden arındırılmış olmalıdır. Boraks ile Kurutma Kumda kurutma yöntemi ile benzer şekilde uygulanır, ancak kumdan daha hafif olan boraks, çiçeğin şeklini koruması için tercih edilir. Silika ile Kurutma Bu yöntemde de kumda kurutma yöntemi ile benzerlikler bulunur. Ancak, kullanılan malzeme kurutma süresini oldukça kısaltan silikadır. Mikrodalga Fırında Kurutma Mikrodalga fırınların geliştirilmesi ile kurutma işleminde kullanılan en yeni ve hızlı yöntemdir. Kurutma süresi dakikalar içinde gerçekleştiği için kalite ve şeklin en üst düzeyde korunduğu yöntemdir. |